Diumenge 21 de juliol de 2024
|
03:41 H
L'expert en macroeconomia i professor d'IESE, Javier Díaz Giménez, ha estat l'encarregat de presentar l'estudi encarregat per l'Empresa Familiar Andorrana.
L'expert en macroeconomia i professor d'IESE, Javier Díaz Giménez, ha estat l'encarregat de presentar l'estudi encarregat per l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: EFA)
L'expert en macroeconomia i professor d'IESE, Javier Díaz Giménez, ha estat l'encarregat de presentar l'estudi encarregat per l'Empresa Familiar Andorrana.
L'expert en macroeconomia i professor d'IESE, Javier Díaz Giménez, ha estat l'encarregat de presentar l'estudi encarregat per l'Empresa Familiar Andorrana. (Foto: EFA)
Empresa

Díaz Giménez: “Andorra ha de posar en valor els seus recursos humans”

Andorra la Vella.- El professor d'Economia d'IESE, Javier Díaz Giménez, ha presentat aquest migdia un informe macroeconòmic encarregat per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), que conclou que "la banca i el comerç continuaran perdent pes, el turisme i les activitats immobiliàries tocaran sostre, mentre que on hi haurà marge de creixement és en el sector tecnològic, serveis digitals i indústria".

L'estudi, en el qual s'han analitzat els darrers cinquanta anys, posa de relleu que Andorra té un net patrimonial internacional que "li ha de permetre mirar cap al futur amb confiança". Díaz ha explicat que, durant el període analitzat, "el pes de la banca i del comerç ha caigut, mentre que el de les administracions públiques ha crescut i el de la construcció fluctua. Hem vist que a Andorra li falta indústria i aquí hi ha una oportunitat per mantenir els indicadors de productivitat". En aquest sentit, Díaz ha subratllat també que "en un país on el comerç era un sector principal, a mesura que Andorra s'apropi a la Unió Europea aquest sector continuarà perdent pes perquè aniran desapareixent els diferencials".

L'expert en macroeconomia ha plantejat també diverses propostes com "valorar els recursos humans de què disposa el país, ja que la població ha crescut mentre que la renda per càpita s'ha estancat. Andorra té el mateix PIB per càpita que fa cinquanta anys, podríem dir que el país ha perdut cinc dècades que s'haguessin pogut guanyar prenent altres decisions".

En relació amb la Unió Europea, el professor ha explicat que "és com un paraigua de ferro, t'aixopluga però pesa molt. La relació amb Europa ha de ser compatible amb l'estratègia de creixement. La banca i el comerç continuaran perdent, el turisme i les activitats immobiliàries són el camí fàcil, però tenen un recorregut limitat, i on sí que hi ha marge de creixement és en els sectors de la tecnologia, els serveis digitals i la indústria".

A més, Díaz Giménez ha detallat que en cinquanta anys el Principat ha triplicat la seva població i "això és un actiu que no es pot desaprofitar". Tanmateix, ha matisat que "d'aquí a vuitanta-cinc anys, si es manté la tendència actual de natalitat, la població podria caure un 35% i situar-se en els 50.000 habitants". Pel que fa a les institucions públiques, l'expert ha afirmat que "continuen creixent i generant més despesa per donar resposta a l'estat del benestar. Si bé hi ha anys que en conjunt donen superàvit, cal tenir en compte que el sistema de pensions començarà a generar dèficit a partir de l'any vinent". En aquest sentit, ha recordat que "l'única manera de fer front a les necessitats de futur de la CASS és incrementant les cotitzacions i que per mantenir l'actual estat del benestar sense renunciar a créixer caldrà prendre decisions respecte a la pressió fiscal".

El president de l'Empresa Familiar Andorrana, Daniel Armengol, per la seva banda, ha destacat que aquest informe "ens ha permès veure i comprendre l'evolució dels indicadors més importants com l'endeutament o el PIB, comparant-ho amb altres estats europeus". A partir de les conclusions, Armengol ha assegurat que "és moment de reflexionar sobre què s'ha fet bé i allò que cal corregir. Per saber cap a on ha d'anar Andorra hem de saber d'on venim".

Notícies relacionades