Dissabte 27 d'abril de 2024
|
23:12 H
L'edifici administratiu del Govern.
 
L'edifici administratiu del Govern.   (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Fitch Ratings confirma la nota d’Andorra en A- amb perspectiva estable

Andorra la Vella.- L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha publicat aquest divendres a la nit el ràting d’Andorra i l’ha situat de nou en A- amb perspectiva estable, mantenint la nota i la perspectiva que es va assolir al juliol de l’any passat i que es va mantenir a l’abril d’enguany.

A l’informe, els avaluadors han indicat que la nota es fonamenta en una gestió fiscal prudent, assolint un superàvit del 2,1% del PIB a finals del 2023 i una previsió entorn a l’1,9% pel 2024, molt per sobre de la mitjana dels països amb una qualificació similar. L’agència ha valorat molt positivament el fet de mantenir les mesures per fer front a l’increment del cost de la vida i a la pèrdua del poder adquisitiu.

Fitch Ratings també ha destacat que la ràtio d’endeutament de les administracions públiques es reduirà fins al 37,1% al 2023 després del pic de l’any 2021, i es preveu que aquest es continuï reduint gradualment fins arribar al 34,2% a finals del 2025. També s’ha subratllat el fet de no tenir necessitat de cap refinançament extern fins a l’any 2027 i de poder fer front a les seves obligacions financeres nacionals a través dels superàvits pressupostaris.

Pel que fa al creixement de la economia, l’informe preveu un creixement del PIB real del 2,2% pel 2023 i un creixement mig del PIB real de l’1,5% pel 2024 i 2025.

Un altre dels punts que continua destacant l’agència ha estat l’alta resiliència del sector bancari, posant èmfasi en les ràtios de capital i liquiditat assolides –molt superiors a les requerides–, i la millora de rendibilitat de les entitats en els darrers anys, especialment al 2022 on es va situar a nivells prepandèmia. Finalment, l’agència de qualificació emfatitza que es continua avançant en la negociació de l’acord d’associació amb la UE.

Notícies relacionades