El Servei d'Ocupació. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'atur davalla un 9,2% respecte al mes de març de l'any passat

A finals de mes 21 persones eren beneficiàries de prestacions econòmiques per desocupació involuntària

Andorra la Vella.- La xifra de persones que es trobaven sense feina a finals del mes de març era de 365, la qual cosa suposa un 7,6% menys que el mes anterior, i un 9,2% menys que el mateix mes de l'any anterior (402 persones). També cal afegir que el nombre de demandants en millora a final de mes se situava en 280 persones, amb descens del 6% respecte del mes anterior i un 34,6% menys que l'any passat. Pel que fa al nombre total de llocs de treball oferts, és de 1.630, amb una variació mensual positiva del 44,6%. Respecte al mateix mes de l'any anterior, la variació del nombre de llocs de treball oferts és positiva, amb un 10,6%, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística.

Pel que fa als demandants d'alta a final de mes, se n'ha calculat la mitjana. Durant els darrers dotze mesos hi ha una mitjana de 398 demandants en recerca i 324 en millora, amb una variació negativa respecte a l'any 2021 del 40,2% pel que fa als demandants en recerca i del 42,7% per als demandants en millora. La mitjana de llocs de treball és de 1.594, amb un augment percentual respecte al període anterior del 13,3%.

Cal destacar que la majoria dels demandants d'alta al Servei d'Ocupació que estan en recerca de treball (el 81,1%) fa menys de sis mesos que estan desocupats. El 57,9% dels que estan en millora de situació laboral tenen un contracte temporal (s'hi inclouen els contractes discontinus o de temporada). Una altra dada és que del total de desocupats en recerca, la gran majoria (87,9%) són desocupats de curta durada, mentre que el 12,1% ho són de llarga durada. Per nacionalitat i temps de residència, el grup més nombrós són els espanyols amb deu anys o més de residència, que representen el 32,6%, seguits dels portuguesos amb deu anys o més de residència, un 8,7%.

En els darrers dotze mesos, 63 persones, és a dir, el 17,3%, no van tenir cap intermediació. El 82,7% restant dels inscrits en van tenir almenys una vegada. S'observa com els desocupats que han estat inscrits més temps tenen més probabilitat d'intermediació. El 49,2% dels que mai n'han tingut són inscrits que acumulen menys de tres mesos. Al contrari dels que van correspondre almenys a una oferta de treball, el 48,3% eren desocupats que feia entre tres i dotze mesos que estaven inscrits al Servei d'Ocupació.

El detall per tram d'edat mostra que les persones demandants en recerca d'un lloc de treball es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (45,2%). De la mateixa manera, les persones demandants de millora de la situació laboral es troben principalment en el tram de 40 a 59 anys (47,5%). La quantitat de dones en recerca de lloc de treball (47,1%) és lleugerament menor que la dels homes (52,9%). La majoria dels demandants en millora (65%) són dones. Aquest mes de març la majoria dels aturats són de nacionalitat andorrana (49,6%) i espanyola (26,8%). Així mateix, la majoria dels demandants en millora són andorrans (38,2%) i espanyols (33,2%), seguit dels d'altres nacionalitats (17,9%), portuguesos (7,1%) i per acabar, francesos (3,6%).

D'altra banda, segons les dades del departament de Benestar en l'últim dia del mes de març, 21 persones eren beneficiàries de prestacions econòmiques per desocupació involuntària. Un 61,9% es troben en el tram de 40 a 59 anys i la majoria són dones. Per nacionalitat, un 90,5% són andorrans i espanyols. Quant al temps de residència, un 55,6% dels beneficiaris de l'ajut fa deu o més anys que viuen Andorra.

A l'últim, i pel que fa als programes per al foment de l'ocupació, hi havia 27 treballadors contractats a administracions públiques o parapúbliques. Quant al programa de foment de la contractació en el sector privat, hi havia 25 persones contractades, mentre que altres cinc persones tenien feina a través dels altres projectes d'ocupació.