Dissabte 11 de maig de 2024
|
14:16 H
(Foto: )
Speaker's Corner

'Líder-Coach': El lideratge del segle XXI

L'Era Digital ens demana líders que no creen més seguidors, sinó més líders. Necessitem un estil de lideratge que capaciti a les persones dels nostres equips perquè assoleixin la millor versió de si mateixos i aconsegueixin resultats extraordinaris. Avui, això només es pot aconseguir amb un 'Líder-Coach'.

Els sis pals de golf per liderar empreses

Daniel Goleman, guru del lideratge, afirma que "la veritable funció que defineix un líder efectiu és la seva capacitat d'obtenir resultats".

Llavors, quina és la millor manera d'aconseguir resultats i que aquests siguin sostenibles en el Segle XXI?

Goleman defineix sis estils diferents de lideratge – sis pals de golf diferents – que un líder pot utilitzar en funció de la utilització d'unes o altres competències de la intel·ligència emocional. Un líder efectiu, un líder que assoleix grans resultats, no segueix només un d'aquests estils sinó que és capaç d'adaptar el seu estil en funció de la complexitat del projecte, l'estat o situació de maduresa dels seus equips o de les circumstàncies de l'entorn. Utilitza un pal de golf diferent en funció del cop i la distància fins al proper forat.

El tema de fons és que en l'Era Digital no només ens cal ser líders efectius, sinó líders humans. Líders amb un propòsit i valors ètics i responsables, líders ressonants que empoderin als seus equips.

Hi ha dos tipus de lideratge que se'n diuen dissonants i contagien reaccions emocionals negatives:
1. El líder autoritari que vol que el seu equip acompleixi les tasques de forma immediata, utilitzant instruccions concretes i precises. Utilitzar aquest pal de golf genera un mal clima laboral i desmotiva l'equip. Els seguidors obeeixen per por a les represàlies. Es basa en l'orientació a l'assoliment, la iniciativa i l'autocontrol.

2. El líder timoner utilitza el pal de golf de l'exemple a l'hora de dirigir persones. Habitualment utilitza aquest estil quan s'ha de desenvolupar col·laboradors. Funciona bé quan els membres de l'equip tenen un alt nivell de competència i estan motivats, ja que no necessiten un cap que els indiqui la direcció en tot moment. Té el perill que si s'utilitza freqüentment pot deteriorar també el clima laboral. Es basa en l'orientació a l'assoliment, la iniciativa i l'escrupolositat.

D'altra banda ens trobem amb quatre tipus de lideratges ressonants o que contagien reaccions emocionals positives:

1. El líder visionari que mobilitza al seu equip mitjançant la seva visió, mostrant-los quin serà el seu paper dins d'aquesta. Els convenç perquè el segueixin i comparteixin aquesta visió. Acostuma a ser l'estil amb què s'aconsegueixen millors resultats i és el que genera un millor clima laboral. Hauríem d'utilitzar aquest pal de golf en situacions de transició importants en què és necessari un alt compromís i una alta motivació de l'equip. Es basa en l'autoconfiança, l'empatia i en ser un catalitzador del canvi.

2. El líder paternalista que crea llaços emocionals amb l'equip fent que hi hagi bon ambient de feina i es respiri harmonia. Està més orientat cap a les persones que cap a la tasca. Hauríem d'utilitzar aquest pal de golf en moments en què es necessita molta comunicació interna i que flueixin les idees. Es basa en l'empatia, la construcció de relacions i en la comunicació.

3. El líder democràtic que fomenta una presa de decisions conjunta entre tots els membres de l'equip. Impulsa la participació i el consens en les decisions. Genera un bon ambient de treball. Hauríem d'utilitzar aquest pal de golf quan no tenim una idea clara de com enfocar una situació o amb equips amb nivells alts de competència. Es basa en el lideratge d'equips, la col·laboració i la comunicació.

4. El 'líder-coach' que cerca el desenvolupament professional del seu equip de treball creant una relació de confiança mútua. Els ajuda a conèixer-se a si mateixos, a identificar els seus punts forts i les seves àrees de millora i a establir metes i objectius que permetin el seu creixement professional. Els guia i els proporciona feedback creant un clima laboral positiu. Hauríem d'utilitzar aquest pal de golf quan les persones de l'equip tinguin una orientació al creixement i al desenvolupament professional. Es basa en l'empatia, el desenvolupament dels altres i en l'autoconsciència.

Els líders que dominen quatre o més d'aquests estils normalment són els que obtenen millors resultats. No us preocupeu. El lideratge s'aprèn.

Per a què necessitem un 'líder-coach' en el segle XXI?

Necessitem líders que capacitin als seus col·laboradors perquè aquests trobin la motivació, el compromís i la implicació en els objectius i els reptes personals i en els de les nostres empreses. El 'Líder-Coach' allibera el potencial de les persones perquè aquestes maximitzin el seu rendiment, desenvolupa als seus equips per a extreure els seus recursos interns promovent un entorn d'innovació i millora continua necessari per a triomfar en l'Era Digital.

Necessitem líders que empoderin a les persones. Per aquest motiu, el Líder-Coach es posa al servei dels seus equips. Comprèn i reconeix que l'actiu principal dels negocis són les persones i forja relacions profundes, fortes i de confiança.

Un 'Líder-Coach' guia a les persones que componen els seus equips explorin i aprofundeixin en el seu autoconeixement augmentin el seu rendiment i millorin la seva qualitat de vida.

El 'Líder-Coach' utilitza les habilitats, eines i fonaments del 'coaching' per influir i liderar als seus equips.

Aquest model de lideratge no és només una eina, un pal de golf. És una filosofia i estil de vida. Quan abans integrem aquesta filosofia de lideratge, abans tindrem empreses exitoses, rendibles, duradores, atractives i, el més important de tot, empreses humanes.

*CEO de WHOOP Coaching & Consulting i director general d’ACTINN

Notícies relacionades