Diumenge 12 de maig de 2024
|
01:07 H
Gabriela Cuba.
Gabriela Cuba. (Foto: G. C.)
Speaker's Corner

Desestigmatitzar el dolor menstrual

Andorra la Vella.- “Sempre hi ha hagut la idea que és normal” que la menstruació faci mal. Però cal “desestigmatitzar” aquesta concepció, ja que no té res de normal i darrere hi pot haver un problema greu de salut. Així ho posa en relleu Gabriela Cuba, directora mèdica de la clínica Wonnder, que oferirà una xerrada en el marc del cicle Speakers’ Corner de l’hotel Roc Blanc el dilluns 27 a les 19.30 hores i en la qual aprofundirà en aquesta qüestió.

“El dolor no és normal i sempre hi ha una causa al darrere” que pot ser una malaltia, un descontrol hormonal o una qüestió patològica, detalla l’experta, que advoca perquè si hi ha aquest mal es faci “una recerca integral” ja que darrere hi podria haver un problema endocrí o fins i tot una qüestió alimentària. “Cada dona és diferent i s’ha de mirar amb lupa”, defensa. De fet, advoca perquè les dones s’empoderin i “coneguin el seu cos” ja que cal entendre que “no és un pòlip, o un quist o un problema hormonal” sinó que és una “dona completa” i s’ha d’entendre el seu cos i “analitzar-ho tot de forma integral”.

“S’ha normalitzat el dolor a la regla, cal dir que és molt comú, però no normal”, remarca. I quant al fet que certs països hagin fins i tot tirat endavant un permís per quan les dones tenen menstruacions doloroses destaca que “hem començat per alguna cosa però falta fer-hi un tomb” i és que defensa que si bé la dona, o la persona menstruant aclareix, es pot agafar un permís el problema és que es fa sense cap diagnòstic i el que seria interessant seria saber perquè pateix el dolor i que un cop fet el diagnòstic adequat pogués gaudir del permís atenent a allò que pateix.

L’experta posa en relleu que en malalties com l’endometriosi “s’ha avançat però encara queda” camí per fer ja que considera que encara “falten molts estudis” al voltant d’aquesta patologia.

Notícies relacionades