Diumenge 28 d'abril de 2024
|
02:18 H
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA. (Foto: M. P.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA. (Foto: M. P.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs de clausura del 21è Fòrum de l'EFA. (Foto: M. P.)
Empresa

Espot demana a sindicats i patronal un esforç per posar-se d'acord sobre els salaris

Soldeu.- "Demano un esforç als sectors empresarials i als sindicats per teixir més consensos" i "acompanyar el Govern" en qüestions socioeconòmiques. D'aquesta manera el cap de Govern, Xavier Espot ha apel·lat a què sindicats i patronal es posin d'acord sobre l'increment dels salaris de cara a l'any que ve. De fet, ha afegit que el Govern "no té cap mena de ganes" d'adoptar" aquesta decisió de manera unilateral. I ha anat una mica més enllà en assegurar que la proposta de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha estat "valenta" mentre que els sindicats continuen reclamant el tretzè pagament de salari.

En aquest sentit, Espot ha destacat que la CEA ha fet una evolució, ja que si ve l'any passat només estaven d'acord en incrementar el salari mínim aquest any han arribat a la taula de negociacions amb una proposta per augmentar els salaris entre el mínim i el mitjà. "Demanaven la tretzena paga i continuen demanant la tretzena paga, per tant, hi ha d'haver una evolució", ha destacat Espot, en canvi, sobre la reivindicació dels sindicats i ha afegit que ell no diu que la tretzena paga "no sigui important" però ha remarcat que tenint en compte que la CEA ha fet una proposta potser seria interessant que els representants dels treballadors fessin una "contraproposta" per poder arribar, d'aquesta manera, a un acord. Això, ha remarcat, seria "un missatge de tranquil·litat i pacificació" important i ha reiterat que no és el rol del Govern "prendre cartes" en aquest assumpte.

Espot ha fet aquestes manifestacions en la cloenda del 21è Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) en el marc de la qual també ha demanat "una major implicació" del sector privat per "crear un clima de confiança" que serveixi per impulsar projectes publicoprivats en l'àmbit de l'habitatge. En aquest sentit, ha destacat que el fet que hi hagi aquestes complicacions perquè el personal trobi llocs on viure dificulta també que les empreses puguin tenir mà d'obra la qual cosa "hipoteca l'economia". Així ha defensat que hi ha d'haver una implicació dels comuns i del Govern per resoldre el problema però també del sector privat.

El cap de Govern ha coincidit amb el president de l'EFA, Daniel Armengol, que l'economia del país està creixent, però que també té les seves vulnerabilitats com el fet que la meitat del PIB depengui d'un mateix sector. És per això, ha defensat, que s'està treballant en l'obertura econòmica i en l'acord d'associació per "diversificar" l'economia apostant per sectors "menys devoradors de recursos" i que necessitin "menys personal" i tinguin una menor "pressió" sobre el mercat de l'habitatge.

Precisament sobre l'acord d'associació ha recordat a l'empresariat que aquest mes de desembre es durà a terme la darrera ronda de negociacions i que Andorra haurà aconseguit "mantenir" les línies vermelles que es van marcar en un inici. Així, en matèria de mercaderies ha destacat la transitòria de trenta anys per al tabac o que les franquícies siguin tres vegades superiors que les d'un país tercer; en matèria de monopolis ha subratllat que es mantingui l'elèctric i que a la pràctica, els "peatges" que s'estan posant en matèria de telecomunicacions faci que es pugui mantenir també el d'Andorra Telecom. Quant a la lliure circulació de persones ha celebrat que s'hagi aconseguit mantenir un sistema de quotes i la declaració jurada d'antecedents així com una "declaració unilateral" d'ordre públic i a l'últim, quant al sector financer, ha valorat que s'estigui aconseguint arribar a una igualtat de condicions entre les entitats andorranes i les foranes.

Espot ha emfasitzat l'important pes que les empreses familiars tenen en l'economia del país i ha manifestat que "recull" les demandes del president de l'EFA quant a què l'administració sigui més àgil o eficient (ha recordat que el pressupost inclou 17 milions d'euros per a la digitalització); ha reconegut que calen més dades per poder "afinar polítiques", tal com ha reivindicat Armengol i ha manifestat l'esforç que ha esmerçat perquè "prosperi" una agència tributària única, així com ha reivindicat l'estat del benestar que s'ha aconseguit.

Notícies relacionades