Dissabte 27 de juliol de 2024
|
07:08 H
Opinió

El mercat xinès es perd el ral·li de novembre i estén les pèrdues YTD. El CICC prohibeix els informes negatius

Les accions a la Xina continental s'han perdut (una vegada més) el repunt global de novembre i han estès les pèrdues en l'any. L'índex CSI Xangai Shenzhen va caure un -2,14% al novembre (amb un rendiment de -9,7% en el que va de l'any). L'índex MSCI China reflecteix un rendiment Year-to-Date del -12%, atribuïble a una important caiguda des de l'1 de febrer, registrant un descens del -20% (veure el gràfic adjunt).

Mercat de Equity xinès: I ara què??

La situació general es podria caracteritzar com el mercat d'accions xinès sent (des de lluny) el de pitjor rendiment entre els principals índexs globals. Aquesta tendència sembla estar lluny de revertir-se a curt termini, ja que els índexs xinesos continuen sent indiferents a qualsevol repunt global del mercat, acumulant quatre pèrdues mensuals consecutives, i amb el capital estranger persistint en les seves sortides de la Xina. Malgrat múltiples mesures de suport per part de les autoritats, el mercat a la Xina continental continua patint. Semblaria com si aquestes mesures governamentals fossin totalment estèrils.

Últimes mesures del govern xinès. Desesperades

L'última mesura presa per les autoritats sembla desesperada, es dirigeix cap a la direcció equivocada i, al meu entendre, és probable que només fomenti una major desconfiança a causa d'una falta evident i sancionada de transparència. El China International Capital Corp (CICC), una institució financera parcialment estatal, i el tercer banc d'inversió més gran del país, ha prohibit als seus analistes publicar opinions baixistes sobre el mercat financer de la Xina, tant en discussions públiques com privades (segons un memoràndum intern vist per Reuters).

El memoràndum, que va ser enviat al departament d'anàlisi del banc, també els va indicar que s'abstinguessin de comentar sobre assumptes que no estiguin alineats amb les polítiques del govern i del PCC.
El banc d'inversió també va instar els empleats a evitar usar marques de luxe o revelar compensacions a tercers, ja que Pequín continua restringint els estils de vida hedonistes dels empleats.

La meva reflexió final (en forma de Q&A) i que els podria resultar útil per a establir una visió de llarg termini en aquest mercat.

1. Sembla que les persones ja no poden presentar-se obertament com a acomodades. Ha arribat a la seva fi la idea prèviament prevalent, destacada durant el ‘Gran salt endavant de la Xina’, que promovia l'existència d'uns pocs rics selectes per a impulsar la prosperitat? Sí, sembla que la tendència actual a la Xina està limitant l'expressió oberta de la riquesa individual, la qual cosa podria indicar un canvi respecte a la idea anterior de destacar a uns pocs rics per a impulsar la prosperitat general.

2. En el cas que un banc estatal a la Xina restringeixi als seus analistes d'expressar sentiments pessimistes sobre el mercat, com podrien respondre els analistes d'altres bancs? Els analistes d'altres bancs podrien enfrontar una situació delicada, havent d'equilibrar la necessitat de ser francs en les seves anàlisis amb les restriccions imposades per l'entorn regulador i polític. La prohibició d'informes adversos podria afectar la qualitat de la informació disponible per als inversors, creant un risc de falta de transparència en els mercats financers xinesos. Sembla que hem entrat oficialment en una era en la qual es prohibeixen informes adversos sobre el mercat xinès. Què podria sortir malament?

Notícies relacionades