Dissabte 27 de juliol de 2024
|
07:47 H
La nutricionista de Vitalsport, Amaia Martioda, realitzarà una xerrada, el pròxim 7 de febrer a l'hotel Roc Blanc.
La nutricionista de Vitalsport, Amaia Martioda, realitzarà una xerrada, el pròxim 7 de febrer a l'hotel Roc Blanc. (Foto: Amaia Martioda)
Speaker's Corner

La sensibilització d'una bona alimentació i estil de vida per prevenir l'osteoporosi

Andorra la Vella.- La nutricionista de Vitalsport Amaia Martioda ressalta la importància d'incloure aliments d'alt contingut en calci, sigui d'origen vegetal o animal, portar un seguiment analític de la vitamina D, a més de tenir una bona exposició solar per a la seva absorció. Aquests i altres consells seran els que donarà el 7 de febrer a l'hotel Roc Blanc, en una xerrada sobre la conscienciació de l'alimentació per prevenir l'osteoporosi o qualsevol altra malaltia relacionada amb l'envelliment i la fragilitat i en la que també s'abordarà el tema sobre els suplements de col·lagen i omega-3 que estan vinculats en el desgast ossi.

En relació amb el calci, la nutricionista assenyala que generalment es pot trobar en els aliments làctics, tot i que "hi ha molta gent intolerant a la lactosa i necessita altres fonts que poden ser els fruits secs, les ametlles, el sèsam i la crema tahina". A més, en els casos dels peixos petits, com les anxoves, de vegades s'ingereix les seves espines, que "no deixen de ser aliments alts en calci", remarca Martioda

Igualment, l'especialista aclareix que es parla de "la vitamina D com si fos una vitamina, però actualment es considera com una hormona", ja que té múltiples funcions en l'organisme com ara "ajudar que el calci es pugui fixar en els ossos, a més s'associa a una millor salut cardiovascular, prevenció d'infeccions i donar una millor resposta immunitària", detalla la nutricionista.

"Abans de practicar qualsevol esport, s'ha de fer una bona valoració, per si la persona pot patir algun risc", continua Martioda i afegeix que, encara que es mantingui una alimentació correcta, no serveix de res si la persona no s'exercita, donat que "és necessari per a una bona fixació del calci". Així doncs, és necessari un estímul extern i sobretot recomana incloure en la rutina caminar, córrer o practicar exercici de força per augmentar la massa muscular.

En la mateixa línia, l'alcohol i el tabac són dels motius que provoquen descalcificació dels ossos, és a dir, el cos utilitza el calci per neutralitzar les toxines nocives dins de l'organisme. Per aquest motiu, Martioda recomana que "s'eliminin aquests hàbits o que s'intentin reduir el màxim possible". No obstant, la ingesta alta de sucre també es suma a la llista, principalment els refrescos ensucrats perquè "contenen una quantitat justa d'àcid fosfòric i el problema ve quan la persona consumeix dos litres al dia, aquí és quan augmenta el risc de descalcificació", descriu la dietista.

Tots els joves que vulguin prevenir aquests tipus de malaltia, sobretot en la franja del 20 i 23 anys que és quan es produeix la gran reserva de calci, han de mantenir una bona alimentació incloent verdures, llegums, aliments amb calci i fruits secs. A més, d'una bona exposició solar, una rutina d'exercici per adherir el calci i evitar qualsevol hàbit nociu. La nutricionista incideix en els esportistes d'alt rendiment advertint que "s'han d'assegurar que l'alimentació està cobrint la quantitat de calci suficient", principalment quan tenen les setmanes de càrregues més altes.

Finalment, Martioda aprofita l'oportunitat per advertir que no cal consumir tots aquells productes que anuncien per la televisió amb un alt contingut de calci ja que "no significa que vinguin enriquits". Moltes persones cauen en el màrqueting de certs productes que de vegades "no estan garantits", sosté l'especialista, la part més important és mantenir l'alimentació recomanada.

Notícies relacionades