Dilluns 29 d'abril de 2024
|
09:05 H
(Foto: )
Speaker's Corner

L'etern problema de no poder estalviar

Sempre tenim una excusa: que si m'han carregat l'assegurança del cotxe, que si he hagut de comprar un nou ordinador pels nens, que si estem en Nadal i tot és una despesa extra...

La planificació és fonamental a l'hora d'agafar l'hàbit d'estalviar. Costa proposar-se'l, però amb una mica d'esforç és completament possible i, a més a més, molt recomanable.

La nostra planificació financera comença a casa. La nostra llar ha de ser el punt de partida d'un futur estable econòmicament. No podem queixar-nos sempre de què arribarem a l'edat de jubilació i ens quedarà poc i menys per viure dignament. La solució la tenim a les nostres mans, però hem d'agafar la ferma decisió de dir que sí al fet d'estalviar.

Són molts els mètodes que hi ha per poder estalviar almenys una petita quantitat mensualment. Tot començarà amb la nostra capacitat econòmica: si guanyem molt, podrem estalviar més, però si els nostres ingressos són més normals, l'esforç d'estalviar es pot convertir en un malson.

Això sí, quan ens proposem dur a terme aquesta feina, el més recomanable és que fem partícip a tota la família. Nosaltres sabem perfectament el que hi ha, però hem d'educar als més petits en aquest hàbit. Els estarem donant les eines més potents perquè aconsegueixen la llibertat financera al futur.

Des de fer una llista mensual on reflectim els nostres ingressos i les nostres despeses, tenint en compte, òbviament, totes aquelles despeses que tenen una periodicitat no mensual (l'assegurança de la llar, del cotxe, les despeses escolars, etc.), fins a agafar algun dels mètodes més automatitzats, qualsevol fórmula és bona si ens funciona (mètode 50/30/20, mètode dels 30 dies, etc.)

No hem d'oblidar que per poder arribar al nostre objectiu, sempre hem de tenir present què és el que ens mou, vull dir: Tenim previst anar de vacances? Pot ser, tenir els diners per a les despeses escolars al setembre? O ens ha agradat aquest cotxe que hem vist al concessionari i no volem demanar un préstec bancari? Sigui el que sigui el que ens mogui, ha de ser realista i, per sobre de tot, assolible.

En aquesta societat en la que ens estem acostumant a cremar els diners en objectes que només ens donen plaer momentani, dir que no al fet de sortir tots els caps de setmana o de no poder anar als mateixos llocs on van els nostres amics, comporta la sensació de no estar a l'altura. Però jo us pregunto: Què passarà quan hagis de fer el desemborsament d'una quantitat de diners perquè has tingut un imprevist i no tinguis cap euro estalviat? Pot ser que vinguin els teus amics a solucionar-te la papereta? Algú tindrà la sort que sí, però no oblideu que els diners s'han de retornar...

I si no trobeu el moment ideal, comenceu ja. Avui és el millor moment per a donar el primer pas cap a la teva llibertat financera. No ho deixis per a després.

*Economista i CEO d’Assessoria Serantes

Notícies relacionades