Dimecres 08 de maig de 2024
|
22:50 H
Representants dels sindicats, aquest dilluns, moments abans de la reunió amb el Govern.
Representants dels sindicats, aquest dilluns, moments abans de la reunió amb el Govern. (Foto: M. F.)
Empresa

Vaga: les mobilitzacions i els serveis mínims

Andorra la Vella

Aquests dijous i divendres hi haurà les dues primeres jornades de vaga dels treballadors públics. A més a més, els sindicats han decidit allargar el termini de preavís de vaga un mes, ja que l’actual acabava el dia 19 i, d’aquesta manera, hi podrà haver aturades laborals fins al 20 d’abril. Així serà la vaga:

Mobilitzacions

Els sindicats han fet públic aquest dimarts les diferents accions que tenen previst dur a terme el dijous i el divendres durant les jornades de vaga general. D’aquesta manera, dijous serà quan es faran més accions, que arrencaran a dos quarts de deu del matí a la duana de Sant Julià de Lòria, on estan cridats els treballadors. En aquest punt se signarà un document que s’adjuntarà a les iniciatives legislatives populars per al canvi de la llei electoral, i la petició perquè s’avancin les eleccions. A les 13 hores es farà una concentració al davant de l'edifici administratiu de Govern i cap a les 13.30 hores començarà una marxa fins a la plaça del Consell General on es llegirà un manifest. A les 14 hores es farà una arrossada a la plaça del Poble, per a les 16 hores fer una nova concentració davant del Govern i recórrer el carrer Prat de la Creu en direcció a la plaça de la Rotonda i enfilar l’avinguda Meritxell. A les 18 hores hi haurà una xocolatada a la plaça del Poble.

El divendres hi haurà una concentració a la plaça Coprínceps a les deu del matí i a dos quarts d’onze començarà una marxa fins al comú d’Andorra la Vella per les avingudes Carlemany i Meritxell. A les 13.30 hores es farà un dinar a Sant Julià de Lòria i a les 16 hores hi haurà una concentració a la duana del riu Runer. Des dels sindicats s’ha fet una crida als treballadors perquè a l’inici de la jornada laboral s’estigui al lloc de treball per poder informar al superior que s’adhereixen a la vaga.

Sitca

D'altra banda, des del Sindicat de Treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) han emès un comunicat en què posen en relleu que se solidaritzen amb "les causes que han portat els diferents sindicats de funcionaris" a mobilitzar-se "per tal de reivindicar els seus drets i mostrar el seu desacord i la manca de consens amb els representants del Govern en la nova Llei de la Funció Pública", però recorden que estan en fase de canvi de junta, que ha estat recentment escollida i que, per tant, encara no han pogut reunir-se amb els afiliats i no han pogut prendre la decisió de participar o no en aquesta vaga. De totes maneres recorden que, a títol individual, els treballadors poden adherir-se a aquesta aturada.

Justícia

El sindicat del personal de l'administració de la Justícia ha comunicat aquest dimarts al matí, mitjançant una carta, que aquest divendres s'afegeix a la vaga general del funcionariat. El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha explicat que han rebut la missiva a les onze del matí, i n'han informat a les presidències de la Batllia, la Fiscalia i els tribunals de Corts i Superior perquè dictaminin quins han de ser els serveis mínims.

Per la seva part, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha admès que ha de ser el CSJ el que determini els serveis mínims, però ha considerat que el personal de la justícia només es pot afegir a la vaga "per solidaritat", ja que la Llei de la Funció Pública no els afecta. Espot ha precisat que s'havia de fer un ajustament a la norma que regula el personal de la Justícia, però el "canvi s'ha eliminat i ajornat".

El vicepresident del sindicat del personal de l'administració de la Justícia, Jordi Rubia, ha explicat que només secuden la vaga divendres perquè han hagut d'avisar amb 48 hores d'antelació i ha garantit que es compliran els serveis mínims que estableixi el CSJ. Amb tot, Rubia ha considerat que la reforma de la Llei de la Funció Pública sí que els afecta.

Vaga de zel a les duanes

Una vaga de zel consisteix en el compliment estricte de la normativa laboral, i ser tan diligent pot comportar un alentiment extrem de l'activitat. Aquest tipus de vaga és la que realitzaran els duaners durant la seva jornada laboral de dijous i divendres, els dos primers dies en què s'ha anunciat l'aturada general del funcionariat.

El personal del servei de duanes, tant la del riu Runer com la del Baladrà, aplicarà els serveis mínims. La primera proposta del Govern és la de tres agents a la duana de Sant Julià de Lòria, i dos, a la del Pas de la Casa. Si el personal dels serveis mínims aplica la vaga de zel, el pas per les fronteres pot esdevenir molt lent. L'horari de les duanes és de set del matí a set de la tarda, per tant, durant aquestes dotze hores l'entrada i sortida del país es pot complicar. A més, no es descarta que hi hagi piquets informatius per repartir fulletons i explicar a les persones que ocupen els vehicles les reivindicacions del funcionariat.

Educació

Des del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) s’ha fet un recompte de la incidència que pot tenir la vaga d’aquest dijous i divendres. D’aquesta manera han informat que esperen que a la majoria de centres sigui secundada pel 80% de la plantilla de col·laboradors, mestres, professors i personal tècnic i el 50% dels comandaments, ja que estan obligats a ser a l’escola en compliment dels serveis mínims, tal com recorden des del SEP.

Des del sindicat posen en relleu que amb aquestes xifres s'estarà, fins i tot, per sobre dels serveis mínims que es fixin i recorden que si no hi ha personal suficient es farà un sorteig amb el personal de les escoles. També afegeixen que "tot i no estar regulats, ni comunicats oficialment als centres", els entenen "com a prescriptius".

El sindicat ha fet arribar als seus afiliats dos documents on es comuniquen els horaris previstos per les accions de protesta recordant-los que tenen com a objectiu "mobilitzar i aplegar al màxim de treballadors possible", i el balanç de les negociacions amb els punts que el Govern ha acceptat i aquells que han estat rebutjats. En aquests documents es posa en relleu que els dies de vaga i el programa d’actes han estat "pactats entre tota la plataforma de sindicats tenint en compte els torns, horaris de tots els cossos i el calendari de tramitació de la llei", i afegeixen que volen "deixar molt clar que en cap cas es vol promoure el missatge de gaudir d’un pont festiu, ja que el fet de la vaga representa més energia i dedicació presencial que un dia laborable ordinari". També es fa una crida a evitar enfrontaments amb persones externes a la vaga, manifestar-se pacíficament, portar elements sonors per fer "sentir la indignació" com ara xiulets o cassoles, entre d'altres consignes.

Des de l'Associació de Pares i Mares de l'Escola Andorrana (Apaea) s'han remès al comunicat que ja van fer arribar als mitjans de comunicació ara fa uns dies demanant que s’informés adequadament i amb anticipació necessària, tant les famílies com l’Apaea, de “qualsevol trencament de les rutines o d’alteració dels horaris durant el temps que duri la vaga” i que els serveis mínims fossin negociats i que permetessin combinar el desenvolupament de la vaga amb el “mínim trastorn possible per a les famílies”.

Serveis mínims

El BOPA publica aquest dimarts el decret en el qual es fixen els serveis mínims per als dos dies de vaga. I es publica de manera extraordinària, tal com posen en relleu des del Govern, per la necessitat d’establir els serveis mínims que s’han de garantir durant les jornades de vaga per “fer compatible l’exercici d’aquest dret amb el funcionament dels serveis públics essencials i el respecte de les llibertats públiques”. El Govern informa que els serveis d’atenció a la ciutadania de l’administració estaran en funcionament durant els dos dies. De la mateixa manera s’afirma que tots els centres escolars del país romandran oberts en el decurs de les dues jornades. Cal recordar que no hi ha cap llei que fixi quins han de ser aquests serveis mínims i que s'han fixat després que des dels diferents departaments s'hagin determinat quins són els necessaris.

Així, pel que fa a Educació, s’estableix que hi hagi d’haver un docent per cada tres grups de classe pel nivell de maternal; un efectiu per cada quatre grups de classe pels altres nivells (primera i segona ensenyança i batxillerat). A més hi haurà d’haver una col·laboradora educativa per cada dos grups de classe i dos adults a l’hora de menjador, per maternal, i la resta d’efectius per al menjador es deixa a criteri de les direccions. Pel que fa a la formació andorrana, només caldrà que treballin el 33% de les col·laboradores educatives. A FP hi haurà un directiu i un efectiu per cada quatre grups de classe. A Tràmits treballaran cinc efectius de personal de tràmits, dos coordinadores i un nunci i a Immigració hi haurà set efectius per a l'atenció al públic. Al COEX, si fa bon temps, treballaran sis efectius i si neva, que es preveurà amb 24 hores d’antelació, haurà d'estar operativa el 80% de la plantilla de viabilitat hivernal. Al parc central dels bombers hi haurà deu efectius, al del Pas de la Casa quatre, tres a la Massana i a Canillo, un. A institucions penitenciàries es preveuen per al torn de dia 20 i de nit, sis. A la duana de Sant Julià hi ha d’haver tres efectius i a la de França, dos. Un dels serveis on s’espera més efectius treballant seran el Centre d’Atenció a la Infància amb 32 i el Servei d’Atenció Domiciliària, 38. Pel que fa a la Policia es fixen els efectius administratius que hauran de treballar ja que els agents no poden fer vaga.

Des dels sindicats, un dels portaveus, Gabriel Ubach, ha destacat que no estan d'acord amb els serveis mínims fixats perquè hi ha percentatges superiors al 12% que assegura que, en global, els havien afirmat des del Govern que serien els que estarien establerts. Considera que s'han de respectar els serveis essencials però que en canvi fer un tràmit al Govern "no ho és" i ha posat com a exemple que hi ha departaments que consten d'una persona i que el servei mínim s'ha fixat en una persona. Ha conclòs que faran els serveis que creguin convenients pel que consideren essencials i que el Govern "faci el que cregui convenient".

 

Notícies relacionades