Dilluns 06 de maig de 2024
|
17:11 H
Ivan Armengod amb el seu llibre <strong>Liderazgo 19 + 71</strong>
Ivan Armengod amb el seu llibre Liderazgo 19 + 71 (Foto: Profit Editorial )
Entrevista

Ivan Armengod: “Les empreses que no exerceixin un bon lideratge tindran problemes”

Andorra la Vella.- Fins fa ben poc, Ivan Armengod ocupava la direcció general d’UNNIC, però abans ja havia assumit càrrecs de responsabilitat en grans empreses del país, entre elles, Grup Pyrénées. En els darrers dies, sentim a parlar força d’Armengod gràcies al seu llibre Liderazgo 19 + 71 a través del qual desenvolupa un seguit d’hàbits i claus sobre lideratge que ha adquirit durant la seva trajectòria professional i que ara poden ajudar a construir el nostre propi model de lideratge. Aquest dimecres 10 d'abril tindrem l’oportunitat d’escoltar les seves reflexions durant la presentació del seu llibre que tindrà lloc a l’Fnac Andorra (19.00 h) i que comptarà amb la intervenció de l’escriptor i conferenciant català Àlex Rovira. 

A què respon el títol Liderazgo 19 + 71 i que pretén assolir amb el seu llibre?

El títol fa referència al meu any de naixement. En ell, explico com liderar a les persones amb l’aplicació de 19 hàbits i 71 claus que he experimentat en primera persona al llarg de la meva trajectòria professional o per altres companys/es. No pretenc que tothom segueixi els 19 hàbits i 71 claus sinó que els ajudi a construir el seu propi model de lideratge amb aquests insights i amb els seus propis. El lideratge és personal.

Quines són les qualitats que ha de tenir un bon líder (sigui en l'àmbit laboral, esportiu, social...?

N’hi ha moltes i depenent de l’entorn, les persones amb les quals treballes i l’empresa o organització en qüestió, les qualitats poden variar, però en general jo diria les cinc següents:

1. ser bona persona: el que tradueixo en fer el bé, ser humil, tractar bé a les persones… En definitiva, en estimar-les

2. ser capaç d’influenciar positivament a l’equip

3. adaptar-se al canvi constantment i estar en contínua millora de les seves capacitats. No deixar de formar-se mai

4. saber prendre decisions amb incertesa, sense estar segurs completament

5. viure el que fa de forma apassionada

I quines són les claus indispensables per liderar un bon equip? 

Podrien ser vàries depenent de l’equip que et trobes, però proposaria les sis següents:

1. envoltar-se d’un bon equip, dels millors en cada àmbit tant per les seves capacitats com per la seva adaptabilitat al grup

2. Deixar l’ego de banda: l’ego és un dels majors obstacles perquè un sigui líder

3. Fracassar i deixar fracassar per poder tenir errors i poder aprendre d’ells

4. Donar confiança a les persones

5. Conèixer a les persones i tractar a cadascuna de forma individual

6. Traçar un propòsit i explicar-lo als equips

Quines són les formes de lideratge més efectives actualment?

El lideratge està en plena transformació. Les empreses que no tinguin líders que exerceixin un bon lideratge tindran problemes perquè tindran molta rotació, un baix sentiment de pertinença i difícilment tindran bons resultats econòmics. A les persones se les ha de respectar, fer créixer, confiar en elles, fer-les participar, desenvolupar-les, ajudar-les a conviure amb la incertesa, permetre’ls equivocar-se, a sortir de la seva zona de confort, a no queixar-se per tot, a tenir un propòsit, etc…

No obstant això, el lideratge jeràrquic encara està molt implantat en les empreses, no? 

Si, hi ha molts responsables que continuen liderant pel càrrec que els hi dona l’organigrama, però no crec amb aquest tipus de lideratge. És efímer, no crea compromís i no genera confiança. A més, el lideratge jeràrquic com no fomenta l’esperit de crear o fer equip, les persones no es comprometen al 100%. Això provoca un compromís parcial i, per tant, els resultats a esperar seran parcials. Jo crec amb el lideratge que t’atorga el grup per tot allò que fas i com ho fas.

Vostè ha ocupat càrrecs d'alta responsabilitat, dins el sector del retail i oci, creu que ha estat un bon líder? 

Això ho podran dir les persones que han treballat amb mi. Jo he intentat assolir els objectius que m’han encomanat les empreses i ho he fet comptant sempre amb les persones. Segur que hauré fet algunes coses millor i altres pitjor, però sempre he tingut una relació de màxim respecte cap a totes les persones.

Per què hem de llegir "Liderazgo 19 + 71"?

És un llibre que ens pot ajudar a liderar persones, empreses, organitzacions, clubs esportius i, fins i tot, el nucli familiar, la relació de parella o els fills. Ara bé, en el cas que no puguem liderar un grup, sempre tindrem a algú que ens lidera a nosaltres. Per tant, ens ajudarà molt a entendre perquè actua d’una forma determinada en moments concrets i com podria actuar jo perquè a mi em vagi millor.

És un llibre de fàcil lectura a través del qual he volgut donar resposta a totes les inquietuds sobre lideratge.

 

 

Notícies relacionades