El president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, i la directora, Eulàlia Orobitg, durant la roda de premsa per presentar els resultats. (Foto: M. F.)
El president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, durant la roda de premsa per presentar els resultats. (Foto: M. F.)
Sector públic

El fons de reserva de jubilació guanya 64,6 milions fins a l'abril

Cinca i Orobitg alerten dels possibles elements que poden influir en aquest bon inici d'any

Andorra la Vella.- El fons de reserva de jubilació ha tingut un "bon inici d'any" amb un resultat que es troba a finals d'abril en 64,6 milions més que el resultat a 31 de desembre de l'any passat. D'aquesta manera, la valoració de la cartera del fons ascendeix a 1.555,7 milions quan va tancar el 2022 amb 1.472. Malgrat aquests bons resultats, tant el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, com la directora, Eulàlia Orobitg, ha alertat dels possibles "núvols" que poden interferir en els bons resultats obtinguts en el primer quadrimestre de l'any. Entre aquestes amenaces hi ha les tensions al sector financer, la inflació elevada persistent i altres aspectes com la guerra d'Ucraïna o que no hi hagi un acord sobre el sostre d'endeutament als Estats Units.

Cinca ha recordat que el 2022 va ser un any "excepcionalment dolent", amb un context "molt excepcional" en què es va donar un "còctel absolutament desastrós" que va portar a unes pèrdues per al fons de 112,9 milions d'euros. En contraposició, aquest 2023 ha marcat un bon inici d'any però Cinca ha volgut incidir en el fet que "si quan hi ha pèrdues es relativitza també cal relativitzar quan hi ha guanys" tenint en compte la visió a llarg termini que s'ha de tenir sobre el fons. I en aquesta visió que té la perspectiva sobre un termini més llarg tenim que en deu anys el fons ha anat assolint l'objectiu de "batre la inflació". Per tant, "estem guanyant l'IPC i incrementant el valor del fons", ha reiterat Cinca. De fet, la rendibilitat del fons anualitzada se situa en un 2,07% mentre que l'IPC dels darrers deu anys seria de l'1,55%, amb un diferencial, per tant, del 0,52%.

El president de la comissió gestora del fons també ha defensat que haver invertit en dipòsits, una "temptació" en la que es podria caure quan es donen anys dolents, no hauria permès obtenir la rendibilitat superior a la inflació que es marca com a fita, i en conseqüència, "no hauria estat una bona política".

Orobitg ha remarcat el context que ha fet que els resultats en el primer quadrimestre d'any hagin estat favorables. D'una banda, el fet que no s'hagi donat un escenari tan dolent des del punt de vista energètic com el que es preveia; la "reobertura de la Xina" després de la Covid i el fet que la "inflació hagi començat a desaccelerar". Així, després d'un 2022 "complicat" les "coses han millorat" aquest 2023 però encara es poden donar "efectes en cadena" que poden acabar afectant aquest 2023: la fallida de les tres entitats financeres als Estats Units i les dificultats de Credit Suisse, aspectes que de moment no han tingut un impacte important però que cal tenir en compte, ja que "si els bancs estan malalts l'economia pot veure's afectada"; la inflació elevada persistent i tal com s'ha esmentat el conflicte d'Ucraïna i el sostre d'endeutament dels EUA. Cinca ha destacat que el fet que la inversió del fons estigui tan "atomitzada" ha fet que ni la crisi de les entitats financeres nord-americanes ni la de Credit Suisse hagin tingut impacte en el fons.

La cautela per aquest any, han refermat, ve perquè "no estem en una època de bonança absoluta" i han incidit que un dels elements que pot ajudar aquest any és la que renda fixa està tenint una rendibilitat important, amb la qual cosa pot beneficiar encara que l'escenari acabi sent negatiu perquè cal tenir en compte que aquesta renda pesa en la cartera del fons un 53,5%.

Inversions responsables
Un altre dels aspectes que s'han subratllat durant la roda de premsa per presentar la situació del fons ha estat que s'ha adherit al PRI, una organització que compta amb el suport de les Nacions Unides i que pretén promoure la inversió socialment responsable. En aquest sentit, tant Cinca com Orobitg han remarcat que des del gener del 2022 el fons disposa d'una política d'inversió socialment responsable que es veu reforçada amb aquesta adhesió a aquesta plataforma integrada per més de 4.000 signataris que gestionen 130 trilions de dòlars. Orobitg ha destacat que aquesta adhesió als PRI serveix per alinear-se a uns estàndards d'actuació reconeguts i col·laborar amb una gran comunitat internacional i a més es referma el compromís a llarg termini del fons amb la inversió socialment responsable.

Pacte d'estat
Qüestionats sobre altres qüestions, Cinca ha refermat la visió que per "arreglar" el problema de la sostenibilitat del sistema de pensions cal "una reforma profunda" i s'ha posat "a disposició" pel treball que es pugui fer en el marc del pacte d'estat anunciat pel cap de Govern. Ha reiterat la "col·laboració absoluta" per poder aconseguir "una reforma que permeti solucionar a llarg termini el problema". I precisament ha incidit en aquest llarg termini, ja que si bé darrerament han augmentat assalariats i comptes propis, la qual cosa permet desplaçar el moment en què hi haurà més pensions que recaptació, ha incidit que és només un any de desplaçament i que, per tant, això no resol la qüestió. Ha reiterat que una de les solucions passa pels plans privats, una mesura que "s'acabarà imposant arreu". Ha defugit, però, de "paràmetres ideològics" perquè ells són "els gestors del fons" i , per tant, "qualsevol cosa que serveixi per consolidar-lo" els sembla "bé" però no s'ha volgut posicionar sobre com s'hauria de concretar aquests plans privats, ja que poden ser individuals o bé aportats per les empreses.

A l'últim, i quant a l'antiga clínica de Santa Coloma, la directora del fons posa en relleu que esperen que a finals d'any s'hagi pogut adjudicar la construcció de les proteccions per protegir l'edifici davant la caiguda de blocs rocosos. Mentrestant, es faran els tràmits oportuns per fer aquesta adjudicació.