"/> "/>
Dimarts 03 de desembre de 2024
|
12:26 H
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació (FR), Jordi Cinca; el president de la CASS, Marc Galabert; la directora del fons, Eulàlia Orobitg i l'assessora externa Maria Cosan, moments abans de la compareixença al Consell General.
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació (FR), Jordi Cinca; el president de la CASS, Marc Galabert; la directora del fons, Eulàlia Orobitg i l'assessora externa Maria Cosan, moments abans de la compareixença al Consell General. (Foto: M. F.)
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació (FR), Jordi Cinca i el president de la CASS, Marc Galabert, durant la  compareixença al Consell General.
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació (FR), Jordi Cinca i el president de la CASS, Marc Galabert, durant la compareixença al Consell General. (Foto: M. F.)
La directora del fons de reserva de jubilació, Eulàlia Orobitg, i l'assessora externa Maria Cosan.
La directora del fons de reserva de jubilació, Eulàlia Orobitg, i l'assessora externa Maria Cosan. (Foto: M. F.)
Sector públic

Canvi d'estratègia en la gestió del FRJ per tenir més rendibilitat i poder disposar de líquid si calgués

Per tant, a grans trets, aquesta revisió de l'estratègia de més "calat" que no pas altres que s'han fet anteriorment suposa incrementar la inversió en renda variable (d’un mínim del 20% al 25%) a canvi de reduir la fixa, també, un 5%.

Andorra la Vella.- Canvi d'estratègia d'inversió del fons de reserva de jubilació amb l'objectiu de rendibilitat neta a mitjà i llarg termini (5-10 anys) fixat en la inflació més un 1%, per estar entre el 4 i el 4,5%. Un objectiu "ambiciós" tenint en compte les "restriccions legals" i també el fet que cal preveure que en un horitzó més o menys llunyà caldrà utilitzar aquesta guardiola del fons per fer front a les pensions de jubilació. Així, tal com ha explicat el president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació (FR), Jordi Cinca, davant la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (on ha comparegut acompanyat del president de la CASS, Marc Galabert; la directora del fons, Eulàlia Orobitg i l'assessora externa Maria Cosa) calia adaptar la gestió del fons als canvis que s'han viscut en el mercat a més d'aquest horitzó que apunta que el fons s'haurà d'utilitzar en el futur i, per tant, cal garantir que es tenen els diners suficients per fer-hi front de manera immediata. Així, ha remarcat que cal estar "preparats per l'eventualitat que s'hagin d'utilitzar els diners per pagar les pensions" i per això "no ens podem permetre que si arribés aquest punt els diners no estiguessin invertits de manera" que recuperar-los suposi la pèrdua de molts diners.

Per tant, a grans trets, aquesta revisió de l'estratègia de més "calat" que no pas altres que s'han fet anteriorment suposa incrementar la inversió en renda variable (d’un mínim del 20% al 25%) a canvi de reduir la fixa, també, un 5%. També es vol buscar una gestió més especialitzada. A grans trets, segons ha remarcat Cinca, hi ha "l'obligació d'anar adaptant" la gestió a l'evolució del fons i a quan "apareixeran les primeres necessitats de poder utilitzar aquests diners per pagar les pensions". Per aquest motiu, es preveu un horitzó temporal a llarg termini reservant un 16% de renda fixa per fer front als eventuals primers reemborsaments que vinguin del fons segons les previsions  de l'estudi actuarial. En aquest sentit, tant el president del fons com l'experta Maria Cosan han destacat que aquesta situació amb l'estudi actuarial actual ja es preveia aquest 2024 i de moment no ha estat així, ja que Cinca ha recordat que en els darrers anys hi ha hagut un increment dels assalariats i els comptes propis i, per tant, la branca de jubilació ha "ingressat molts més diners, a un ritme superior al que han incrementat el nombre de jubilats". Això ha donat una certa 'treva', "dos o tres anys de coll" segons Cinca, que ha volgut alertar, novament que això no ha de fer posposar el debat sobre el canvi de model, ja que ha emfasitzat la "tendència inequívoca" a aquest dèficit de la branca de jubilació.

Un altre dels eixos que han marcat aquest canvi d'estratègia és l'adaptació a l'evolució dels mecanismes que condicionen el funcionament dels mercats financers amb una major especialització de la gestió i la utilització de gestió activa i indexada. A més es reforça l'aplicació de la política d'inversió socialment responsable i es fa guanyar 'més pes' de la comissió gestora, ja que passa a assumir un rol de supervisió del posicionament global del patrimoni i a més gestionarà directament un 5% del total.

Entrant al detall dels objectius dels mandats de gestió i les seves característiques, tal com han posat en relleu tant Cosan com Orobitg, tenim que en renda fixa a termini es vol preservar el capital i generar rendes; aprofitar els tipus d'interès elevat; mantenir a venciment les emissions per no estar subjecte a les variacions del seu preu; minimitzar costos i agilitzar el procés d'implementació. Es calcula que es pugui gestionar un 16% del patrimoni a través de la renda fixa, uns 275 milions i que sigui al 100% en euros. També que sigui un sol especialista qui el gestioni. En aquest cas, ja s'ha començat a aplicar aquesta estratègia, aprofitant l'evolució favorable dels mercats.

Pel que fa al mandat mixt, entre els objectius hi ha tenir un major control i detall de la cartera. Es preveu que un 48,1% del patrimoni (825 milions) estiguin en aquest tipus de renda, que un 78% sigui fixa i un 22% variable (amb un màxim del 27% de renda variable) i que hi hagi tres gestors externs.

Quant al mandat en el cas de la renda variable indexada, es preveu que hi hagi un 17,4% del patrimoni (uns 300 milions) i que el tipus de gestió sigui indexada. Els objectius són reduir el risc de desviament dels resultats; tenir un major control i detall de l'exposició de riscos de la cartera; minimitzar costos i agilitzar el procés d'implementació. I es preveu que tingui un sol gestor.

D'altra banda, es preveu tenir un 13,5% en actius per diversificació, uns 230 milions aproximadament. Entre els objectius en aquest cas hi ha diversificar i proporcionar noves fonts de rendibilitat; aprofitar la prima de risc que ofereixen els actius amb menor liquiditat i  aconseguir una diversificació elevada.

Finalment, es preveu que un 5% del patrimoni sigui gestionat de manera directa per la comissió gestora, el que suposarà 85 milions. En aquest sentit, cal destacar que la comissió, com s'ha esmentat, pren un paper més rellevant modulant el grau d'inversió, el posicionament i els riscos del conjunt del patrimoni; assegurant que el conjunt del patrimoni respecta els límits estratègics establerts i també minimitzant costos.

Tancament de l'any

Qüestionat sobre com es pot tancar el fons aquest any, Cinca ha manifestat que malgrat la lleugera davallada registrada al mes d'octubre, després d'uns mesos "fantàstics" en què s'han aconseguit xifres rècord, s'aconseguirà una rendibilitat per sobre de l'IPC, que és el que tenen marcat. "Ho he dit moltes vegades, ni ens posarem nerviosos a curt termini pel que pugui passar ni ens penjarem medalles quan va bé", ja que ha apel·lat a tenir una visió a llarg termini.

Notícies relacionades