Divendres 26 d'abril de 2024
|
19:55 H
Ajuntament de Porta.
Ajuntament de Porta. (Foto: Arxiu ANA)
Innovació

Porta oberta al somni del metro entre França i Andorra

Andorra la Vella.- El projecte d'enllaçar Porta amb el Pas de la Casa amb un metro és el somni d'un home: Marius Hugon, l'alcalde de la població de l'Alta Cerdanya. Hugon fa esment a uns estudis de l'any 2009 que li van presentar poc després de ser escollit alcalde l'any 2014. N'ha parlat amb l'ambaixadora francesa a Andorra, Jocelyne Caballero, i la intenció de les cambres de comerç d'Andorra i de Perpinyà de fer arribar el tren al Principat l'han esperonat. Sobretot, la voluntat de l'entitat andorrana de desenclavar el país tot millorant les comunicacions com ha expressat en repetides ocasions el seu president Miquel Armengol.

Hugon invoca a l'ecologia (perquè hi hauria menys cotxes) i als beneficis econòmics tant per Porta com per l'estació d'esquí de Portè i Pimorent. Explica al diari de Perpinyà L'Indépendant que "si el projecte tira endavant es trobarà finançament". Una afirmació agosarada si es té en compte, per exemple, que l'SNCF, l'empresa que gestiona els ferrocarrils francesos fa anys que no inverteix en el tram entre Acs-dels-Tèrmes i la Tor de Carol i que el cost del metro fins al Pas de la Casa estaria al voltant dels 150 milions d'euros.

Aquesta voluntat de col·laboració de l'alcalde de Porta amb Andorra no deixa de ser sorprenent si es té en compte els conflictes que han oposat des de fa anys aquesta població i el Principat. Sense necessitar d'anar massa lluny, només cal recordar que Marius Hugon va denunciar, el desembre del 2017, que la delimitació fronterera amb Andorra perjudicava el seu municipi, que des de l’acord signat entre França i el Principat el 2012 havia perdut unes trenta hectàrees. Un altre litigi recent és de la frustada estació d'esquí transfronterera Portè des Neiges que va acabar amb el pagament d'1,5 milions d'euros en concepte d'indemnització per part de l'ajuntament de Porta a Saetde, la societat que gestiona les pistes d'esquí de Pas de la Casa-Grau Roig.

Des de la Cambra de Comerç, en un comunicat emès aquest dimecres, no es descarta cap projecte. Per tant, Hugon continua somiant.

Notícies relacionades