Jordi Daban, de Daguisa Hotels, durant la seva intervenció. (Foto: CEA)
Turisme

Donar una visió de país segur: clau per a la temporada d'hivern

Viladomat, Daban i Pedregal es mostren optimistes de cara als propers mesos

El turista busca seguretat per damunt de qualsevol altra prioritat. Aquest és el punt de partida comú dels tres representants del sector turístic que aquest dimarts s’han donat cita en la tercera edició de la proposta 'El futur a debat', el cicle de taules rodones que organitza la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb la col·laboració de BancSabadell d’Andorra. Joan Viladomat, de Grandvalira-Saetde; Miguel Pedregal, de Caldea, i Jordi Daban de Daguisa Hotels, han coincidit a assenyalar que la irrupció de la Covid-19 ha transformat radicalment el sector turístic i ha col·locat la seguretat i la imatge de destinació saludable al capdamunt de les prioritats dels clients.

Els tres ponents de la sessió han explicat que la temporada d’estiu ha estat més positiva del que s’esperava a la primavera i que fins i tot s’han trencat alguns tabús, com el de la competitivitat basada exclusivament en el preu. “Durant l’estiu hem vist com el sector hoteler d’Andorra podia assumir una pujada de preus; la gent està disposada a pagar més per venir a Andorra”, ha afirmat Daban. També Pedregal, en una línia similar, ha explicat que “malgrat la situació, estem millor que altres destinacions turístiques, perquè cada cop que s’han aixecat les restriccions els nostres clients han reaccionat molt bé”.

De cara a la temporada d’hivern, tot i les grans incerteses que representen les mesures de restricció de moviments adoptades pels països veïns, els tres representants del sector turístic s’han mostrat optimistes, sempre que Andorra pugui seguir projectant la imatge de país segur. “Els tests d’anticossos que el Govern va fer a la primavera van ser una excel·lent campanya de màrqueting”, ha afirmat Viladomat, que ha insistit en la seva idea d’utilitzar les opcions que obren els tests ràpids d’antigen en saliva per fer proves no només a tota la població local i als professionals del sector, sinó també als turistes: “Sense tests als visitants, molt dels quals ja es faran a l’origen, no tindrem turistes de llarga distància, i sense aquests turistes la temporada d’hivern no tindrà sentit”, ha afirmat el representant de l’esquí. Amb matisos, Daban ha donat suport a l’opció de fer tests als turistes, sempre que es trobin els mecanismes adequats per fer-ho. Pedregal ha afirmat que “des de Caldea entenem que no ens pertoca a nosaltres decidir si fem aquests tests, però estem totalment disposats a col·laborar amb el Govern i amb les autoritats sanitàries”.

Tot i les incerteses, Viladomat ha volgut llançar un missatge d’optimisme: “La nostra previsió continua sent obrir pel pont de la Puríssima i donar una imatge de seguretat i de normalitat”.

El cicle 'El futur a debat' continuarà el dimarts 10 de novembre, a dos quarts d'onze del matí, i estarà dedicat al sector financer. La trobada comptarà amb la participació d’Esther Puigcercós d’Andorran Banking; Josep Segura de BancSabadell d’Andorra i Gilbert Saboya d’Alfa Quest. Els debats es retransmeten per 'streaming' a través del canal YouTube de la CEA i la web de la patronal.